I den här artikeln går vi igenom hur man konfigurerar och använder en delad (multisig) Bitcoin Cash-plånbok i Bitcoin.com Wallet-appen. Om du inte vet vad en delad plånbok är kan du börja med den här artikeln. Vi har också sammanställt en förteckning över användningsfall för delade plånböcker.
Använd multichain Bitcoin.com Wallet-appen, som miljontals människor litar på för att på ett säkert och enkelt sätt skicka, ta emot, köpa, sälja, handla, använda och hantera Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin (BTC), Ether (ETH) och de mest populära kryptovalutorna.
Så här skapar du en delad Bitcoin Cash-plånbok
Delade plånböcker kan skapas med hjälp av många olika plånboksappar för datorer och mobiler. Låt oss ta en titt på hur man gör det i Bitcoin.com-plånbok, den helt icke-förvarande kryptoplånboken som miljontals människor litar på. Vi ska nu skapa en delad plånbok för Bitcoin Cash (BCH):
- Ladda ner och installera appen.
- Tryck på +LÄGG TILL/IMPORTERA.
- Välj Lägg till en ny delad plånbok.
På nästa skärm kommer du att konfigurera din plånbok.
- Ange tillgångstyp (Bitcoin Cash – BCH).
- Bestäm antalet godkännanden och deltagare.
- Ange ett namn på plånboken (t.ex. Min familjs gemensamma plånbok).
- Ange ditt namn eller smeknamn (det är detta namn som deltagarna i den delade plånboken kommer att se).
- Tryck på Fortsätt.
Så här delar du en gemensam Bitcoin Cash-plånbok
När du har skapat din delade plånbok (se ovan) uppmanas du att bjuda in deltagare. Det finns två sätt att bjuda in deltagare:
- Be dem att skanna QR-koden för den delade plånboken.
- Tryck på DEL knappen och skicka en länk till plånboken till dem.
Så här ansluter du dig till en gemensam Bitcoin Cash-plånbok
Det finns två sätt att gå med i en gemensam plånbok:
- Skanna QR-koden som tillhandahålls av plånbokens skapare (tryck på skanningsknappen längst upp till höger på appens startsida).
- Tryck på länken till den delade plånboken som skaparen av plånboken har skickat till dig.
Du ombeds ange ditt namn eller smeknamn. Det är det namnet som andra användare av plånboken kommer att se. Tryck sedan på GÅ MED för att slutföra processen.
Den här videon visar hur man ansluter sig till en delad plånbok via en QR-kod:
Hur många deltagare och godkännanden kan min delade Bitcoin Cash-plånbok ha?
En delad plånbok måste ha minst två deltagare och högst sex. Det krävs minst ett godkännande och högst sex. Det innebär att du kan skapa en plånbok som kräver 1 av 2 godkännanden och upp till en plånbok som kräver 6 av 6 godkännanden – och alla varianter däremellan.
Vilka kryptovalutor kan jag använda delade plånböcker till i Bitcoin.com Wallet?
Bitcoin Cash (BCH) och Bitcoin (BTC).
Varför visar mitt saldo 0 trots att min transaktionsbegäran gäller en del av saldot i min delade plånbok?
Oroa dig inte, dina återstående medel finns fortfarande kvar. Medan en transaktionsbegäran väntar på att godkännas eller avslås spärras de tillgängliga medlen tillfälligt. När medlen är spärrade visas ett saldo på 0. När transaktionsbegäran har godkänts eller avslåts frigörs dina medel och ditt saldo visas igen.
Den som skapar en transaktionsbegäran kan använda begäran om radering åtgärd för att avbryta transaktionen och frigöra medlen.
Vad är en transaktionsbegäran?
Innan en transaktion sänds ut till det offentliga nätverket krävs ett visst antal godkännanden, beroende på hur din delade plånbok är konfigurerad. Till exempel kräver en 2-av-3-plånbok två godkännanden innan den kan sändas ut. När du skapar en transaktionsförfrågan skickar du automatiskt en avisering till alla plånboksdeltagare, som de måste godkänna eller avvisa.
Hur skapar jag en transaktionsbegäran?
För att skapa en transaktionsbegäran väljer du bara din delade plånbok, trycker på ”Skicka” och följer anvisningarna.
Är en transaktionsbegäran samma sak som en transaktion på blockkedjan?
Ja, på sätt och vis. En transaktionsbegäran innebär att en transaktion på blockkedjan initieras. Innan transaktionen sänds ut till blockkedjan måste den först få tillräckligt många godkännanden, beroende på hur den delade plånboken är konfigurerad. När det erforderliga antalet godkännanden har uppnåtts sänds transaktionen ut automatiskt.
Kan jag ta bort en transaktionsbegäran?
Ja, så länge du är den som har skapat begäran och den fortfarande är i vänteläge kan du ta bort den. Alla spärrade medel frigörs och blir tillgängliga i din plånbok.
Så här tar du bort en transaktionsbegäran:
- Gå till din delade plånbok och välj "Förfrågningar."
- Tryck på den förfrågan du vill ta bort. Obs! Du kan endast ta bort förfrågningar som du själv har skapat och som fortfarande är aktiva.
- Bläddra ner till botten och välj "Avbryt transaktionsbegäran."
Hur godkänner jag en transaktionsförfrågan i en delad plånbok?
- Gå till din delade plånbok och välj "Förfrågningar."
- Välj förfrågan med titeln "Väntar på ditt godkännande."
- Dra pilen för att godkänna begäran.
Hur avvisar jag en transaktionsförfrågan i en delad plånbok?
- Gå till din delade plånbok och välj "Förfrågningar."
- Välj förfrågan med titeln "Väntar på ditt godkännande."
- Tryck på ”Avvisa” och bekräfta.
Har alla deltagare både en privat och en offentlig nyckel?
Kort sagt är den offentliga nyckeln, eller ”adressen”, densamma för alla deltagare, men varje deltagare får sin egen unika ”privata nyckel” (startvärde/återställningsfas).
Tekniskt sett tilldelas alla deltagare inledningsvis ett eget unikt par av offentlig och privat nyckel när en delad plånbok skapas. När alla deltagare har anslutit sig till plånboken genereras en gemensam offentlig nyckel (även kallad ”adress”) som visas för alla deltagare. Det är denna adress som deltagarna kan ange när de till exempel begär en betalning.
Hur säkerhetskopierar jag en delad plånbok?
Till skillnad från ”vanliga” Bitcoin Cash-plånböcker måste delade plånböcker säkerhetskopieras manuellt. För de flesta är det bästa sättet att säkerhetskopiera en plånbok manuellt att skriva ner plånbokens återställningsfras (även kallad seed-fras) på ett papper och förvara det på en säker plats.
Så här hittar du återställningsfrasen för din delade plånbok i Bitcoin.com-plånbok:
Metod 1:
- Tryck på den delade plånboken på startskärmen.
- Tryck på menyknappen längst upp till höger.
- Välj ”Visa min återställningsfras”.
Metod 2:
- Tryck på inställningsikonen längst ned till vänster.
- Välj ”Säkerhetskopiering och säkerhet”.
- Välj ”Manuell säkerhetskopiering”.
- Välj den plånbok som du vill visa återställningsfrasen för (t.ex. Min familjs delade plånbok).
Läs mer: Se till att din återställningsfras är säker med hjälp av dessa tips för lösenordshantering.






